Hver nytårsaften fejrer folk rundt om i verden på forskellige måder. En almindelig måde er ved at se et spektakulært fyrværkeri oplyse nattehimlen. Fyrværkeri er en integreret del af mange kulturer og er blevet synonymt med nytårsaftens festligheder. Hvis du ønsker at tilføje lidt gnist til at skyde det nye år ind, kan du læse videre for at få en kort oversigt over fyrværkeri og dets historie.
En kort historie om fyrværkeri
Fyrværkeri blev opfundet i Kina for mere end 2.000 år siden. De blev oprindeligt brugt til at afværge onde ånder og bringe held og lykke. Kineserne troede også, at høje lyde ville skræmme dæmoner og spøgelser væk. I det 16. århundrede havde fyrværkeri spredt sig til Europa, hvor det allerede i 1533 blev brugt under militære ceremonier. I løbet af denne periode begyndte man at bruge dem til at signalere særlige lejligheder som bryllupper, kroninger, parader og religiøse festivaler. Efterhånden som krudtteknologien udviklede sig med tiden, blev fyrværkeriet mere og mere komplekst og skabte mere og mere indviklede former og farver, når det eksploderede på himlen!
Typer af fyrværkeri
I dag kan man købe en række forskellige typer fyrværkeri til både privat brug og til professionelle opvisninger. Der er bl.a. tale om: luftgranater, som affyres fra morterer op i himlen; romerske lys, der ligner store pinde, som skyder flere mindre kugler ud; springvand, som skaber smukke gniststrømme; gnisterkaster, som skaber lange spor af gnister, når de tændes; fyrværkeri, som giver høje brag; røgbomber, som fylder luften med farverig røg; og meget mere (Se mere på krudtteltet)!
Sikkerhed først
Det er vigtigt, at man bruger fyrværkeri på en sikker måde. Dette indebærer ikke kun, at man skal følge alle sikkerhedsinstruktioner på emballagen, men også at man skal sørge for at holde børn væk fra fyrværkeriet hele tiden og aldrig rette det mod nogen eller noget andet, mens det antændes eller udløses. Desuden er det bedst altid at have en spand fuld af vand i nærheden, hvis gløder eller gnister skulle antænde noget andet i nærheden – bare for en sikkerheds skyld!