Fingeraftryk er måske et af de mest kendte og karakteristiske kendetegn ved menneskekroppen. Der er ikke to mennesker, der har det samme fingeraftryk, hvilket gør dem utroligt nyttige til f.eks. identifikation og efterforskning af gerningssteder. Men hvad er fingeraftryk egentlig, og hvordan dannes de?
Fingeraftryk består af en række riller og dale på hudens overflade. Disse ribber er faktisk dannet af underliggende knogler og er med til at give friktion, hvilket er nødvendigt for f.eks. at kunne gribe og bruge fingerfærdighed. Mønsteret af ribber og dale er unikt for hvert enkelt individ, og man mener, at selv enæggede tvillinger har forskellige fingeraftryk.
Fingeraftryk dannes generelt under fosterudviklingen, men de kan også påvirkes af faktorer som sygdom, skader eller endog aldring. I forbindelse med efterforskning af gerningssteder kan fingeraftryk bruges til at fastslå, hvem der var til stede på gerningsstedet for en forbrydelse. De kan også bruges til at sammenligne en mistænkt med andre forbrydelser, der er begået. På denne måde kan fingeraftryk give vigtige oplysninger, der kan bidrage til at opklare forbrydelser og bringe forbrydere for retten.